TOTUL DESPRE DEVKIDS

    Noi suntem un grup de programatori, toți am urmat liceul la profilul matematică-informatică, iar apoi am absolvit o facultate și un masterat în domeniul calculatoarelor. Acum toți patru facem software development pentru unele din cele mai mari corporații din București, iar in afara programului împărtășim cunoștințele noastre cu copiii care sunt pasionați de calculatoare și doresc să se dezvolte în acest domeniu.

    Drumul nu a fost ușor, a avut multe urcușuri și coborâșuri, tocmai de aceea am decis să începem acest proiect prin care dorim să ușurăm modul în care copilul dumneavoastră va înțelege programarea și informatica. Chiar dacă nu dorește să profeseze în domeniu, cel mai important este că, învățând programare, acesta își va forma gândirea logică, va învăța să fie mai ordonat și organizat, iar acest lucru îl va ajuta in viața de zi cu zi.

 

    Ne place programarea și să lucrăm cu copiii. Experiența cu elevii ne-a ajutat să observăm ce noțiuni sunt mai greu de asimilat și ce exerciții trebuie să le arătăm pentru a le câștiga interesul și păstra atenția. Pentru asta am ales să folosim, în prima etapă, platformele codemonkey si code.org (programul junior) unde programarea este îmbinată cu joaca. În etapa a doua le vom explica cele mai populare limbaje de programare (C++, Python și C#), iar apoi vom rezolva probleme practice care îi vor ajuta să asimileze mai ușor terminologia și logica programării (porgramul senior).

    Am observat că fiecare copil are propriul său ritm de asimilare a cunoștințelor, cât și propriile nevoi în ceea ce privește învățarea. Ședințele personalizate sunt eficiente pentru că toata atenția noastra este atribuita unui singur participant, lucru care ne face să avansam într-un mod optim și cu rapiditate prin exercițiile alese. 

     Am ales ca ședința să fie de o oră deoarece am observat că, în general, când un copil învață lucruri noi tinde să-și piardă concentrarea și să oboseasca dacă sedințele sunt foarte lungi. Ne dorim ca elevul să participe cu plăcere la ședințele noastre și în același timp să își îmbogățească bagajul de cunoștințe.

    Contextul actual ne-a făcut să progresăm și să ținem ședințele exclusiv online. Folosim zoom sau discord, aplicații prin intermediul cărora putem atât să vedem ecranul cât și să preluam controlul asupra calculatorului copilului, lucru care ne ajută să le explicam într-un mod mai facil atunci când întampină probleme.